Niedziela, 25 czerwca 2017

Rozpoczynamy Triduum Paschalne - Wielki Czwartek

2015-04-02 09:04:00 (ost. akt: 2015-04-02 09:27:33)

Podziel się:

"Ilekroć bowiem spożywacie ten chleb albo pijecie kielich, śmierć Pańską głosicie, aż przyjdzie."

"Ilekroć bowiem spożywacie ten chleb albo pijecie kielich, śmierć Pańską głosicie, aż przyjdzie."

Autor zdjęcia: sxc.hu

Dziś Wielki Czwartek. Dzień Jezusa Chrystusa, który gromadzi nas wszystkich przy stole, by karmić swoim Ciałem i swoją Krwią – to dzień ustanowienia Eucharystii i Kapłaństwa. W tym dniu sprawuję się Mszę Krzyżma i Mszę Wieczerzy Pańskiej.

Msza Krzyżma
W godzinach przedpołudniowych, w katedrach zgromadzeni wokół swojego biskupa kapłani wspólnie sprawują Mszę Krzyżma.

W czasie Mszy św. biskup błogosławi olej chorych i poświęca olej Krzyżma (olej z oliwek z dodatkiem balsamu pochodzenia roślinnego), którego używa się przy sprawowaniu m.in. chrztu i bierzmowania.

Ważnym elementem liturgii jest odnowienie przyrzeczeń kapłańskich, w ten sposób kapłani potwierdzają pragnienie zachowania wierności powołaniu.

Msza Wieczerzy Pańskiej
Rozpoczyna w kościele obchody Świętego Triduum Paschalnego. Jest pamiątką Ostatniej Wieczerzy, którą Pan Jezus spożył w Wieczerniku ze swoimi uczniami – chleb i wino uczynił swoim Ciałem i Krwią, umywając nogi uczniom wskazał, że najważniejsze jest przykazanie miłości i służba bliźnim.

Przy dźwiękach dzwonów śpiewa się hymn Chwała na wysokości Bogu. Potem dzwony milkną do Wigilii Paschalnej.
Podczas wieczornej liturgii należy zwrócić uwagę na piękny zwyczaj umywania nóg dwunastu mężczyznom. Ten prosty gest wzywa nas wszystkich: duchownych i świeckich do braterskiej miłości wszędzie tam, dokąd jesteśmy posłani.

Mszę Wieczerzy Pańskiej kończy przeniesienie Najświętszego Sakramentu do ołtarza wystawienia (dawniej ciemnicy), który symbolizuje pojmanie i uwięzienie Jezusa.

Ks. Maciej Bartnikowski


ks. Maciej Bartnikowski

Źródło: Gazeta Olsztyńska

Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB